Soup and Science

I höstas var det ju som vanligt utdelning av nobelpris, och som vanligt har man ju inte en aning om vad det handlar om som de får pris för. Ingenjör efter otroligt många år på högskola som man är tycker man ju att man ska kunna nicka lite medhållande och igenkännande och iallafall se ut som att man fattar åtminstone vad det handlar om. Men det är lika bra att inse att man inte förstår ett dyft av det som sägs efter ”…tilldelas Nobelpriset i Fysik för” …och så var det bara blankt efter det.

2018-01-12 Mat.jpgMen tur då att det för oss stackars akterseglade alumner (=tidigare studenter) på Chalmers finns en föreläsningsserie som heter Soup and Science, och som tog sig för temat för 2017 års nobelpris i fysik, Gravitationsvågor, och gjorde det liiiiiite mer begripligt än det kanske skulle varit annars.

Soup and Science hålls en gång i månaden på Chalmersska Huset mitt i Göteborg, det är ca 50 personer som får soppa, bröd, kaffe och kaka. Och en vetenskapsföreläsning. I fredags fick vi vin dessutom minsann för att fira Nobel!

2018-01-12 red.jpg

Den teoretiska fysikern Ulf Gran gjorde sitt bästa för att få oss att förstå vad det var dom egentligen fått priset för, och även om jag inte är säker på att jag hängde med riktigt hela tiden så kunde nog ingen gjort det bättre än han.

Det var Einstein förstås som lade grunden för teorierna om gravitationsvågor. Själv trodde han inte att de fanns, utan att det som pekade på det i hans ekvationer var någon sorts fel och var irriterad över att det var där.

Jag kan verkligen inte förklara det, men om du lägger 3 minuter av ditt liv på den här filmen så kommer du också slås av wow-faktorn precis som jag:

LIGO-projektet är bland det häftigaste jag hört om. Det är så mycket som är otroligt med det –

  1. Att få finansiering för projektet som pågått sedan 50-talet
  2. Att över huvud taget få pengar nog till att starta projektet när man inte riktigt kan förklara vad det är man eventuellt tror att man ska hitta, och inte riktigt har teknologin för att kunna hitta det
  3. Att ha tålamodet att under så många år medvetet jobba med att utveckla de teorier och tekniker som man allteftersom märkte att man behövde men som inte fanns just när man behövde dom.

En av grundarna av projektet var visst med som Executive Producer av filmen Interstellar, som delvis handlar om gravitationsvågor. Det visade sig att de gjorde det så bra i filmen att det blev skrivet två vetenskapliga artiklar som resultat av upptäckter dom gjorde i samband med arbetet med filmen. Jo för det var ju så att det fanns mer pengar i film än i forskning, så forskningsarbete som gjordes i samband med filmen var ”riktig” vetenskaplig forskning och om således LIGO-projektet och världen till del.

Bland annat gjorde dom en visualisering av hur det ser ut runt ett svart hål.

Interstellar
Foto: http://iopscience.iop.org/article/10.1088/0264-9381/32/6/065001

Så vad är det man ser? I mitten är det svarta hålet förstås,  och det som går som en båge runtom är ljus från materia runt hålet, men det är egentligen bara i xy-planet, men eftersom rymd-tid-väven är böjd pga gravitationen från hålet så kröks xy-planet i en båge ovanför, och man kan alltså i praktiken se runt ett hörn. Coolt va?!

Det var iallafall en riktigt intressant föreläsning som var bra genomförd både av föreläsare och arrangör. Det var mitt tredje Soup and Science jag var på, och det kommer garanterat bli fler. Det är så otroligt nyttigt att få lite andra perspektiv och höra forskare berätta om det dom jobbar med, och formatet med en lätt lunch först och föreläsning till kaffet (en timme ca) är kanon.

Heja Chalmers!!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.