Nytt kontor

Så vi har flyttat in i nytt kontor för att samla hela Trafikverket Göteborg under ett tak. Fast ändå inte. Västlänken, Göteborg-Borås och lite annat sitter kvar i gamla lokalerna. Men de flesta har ändå flyttat.

På sjätte våningen finns det två ”svävande” ägg i vilka jag satt och dinglade och läste rapport igår

Vi kör numera Aktivitetsbaserat; borta är egna kontor eller egen plats i landskapet, borta är möjligheten att lagra oändliga mängder papper i och utanför pärmar runt den egna arbetsplatsen. Den som har bönat och bett en massa har fått några hylldecimetrar i ett arkivrum, men de flesta av oss har ingen yta att lagra saker på förutom det personliga skåp som alla har. Där får man plats med det allra mest nödvändiga; man kan slänga in laptop och jobbgrejer när man går hem och förvara sin väska där under dagen tex, det är ungefär så stort det är, kanske 30×60 cm.

Kontorslandskapet är väldigt varierande, och det passar mig perfekt. Jag blir tokig om jag sitter i samma miljö på samma plats hela tiden; jag har olika behov beroende på vad jag jobbar med för tillfället, och i den nya miljön kan jag växla om efter humör.

Varje våningsplan är indelat i zoner; Aktiv, Mellanaktiv, Lugn och Tyst zon. Varje zon är tydligt utmärkt så man vet var man är någonstans, och på varje plats sitter ett litet infoblad som talar om vilken zon du är i och vad som gäller där – tex att man i Aktiv zon får ha skypemöte vid skrivbordet och tala i telefon och att ljudnivån här kan vara hög, medan man i Tyst zon bara får prata mycket lågt och givetvis inte ta telefon.

Min arbetsplats fram till lunch igår.

Här och där är det insprängt alternativa miljöer som bryter av raderna av skrivbord. Eller, det är inga rader av skrivbord; det är små kluster med 8-10 platser i varje innan det bryts av med mötesrum, annan möblering, fikaplats (i aktiv zon då…).

Och det är nedlusat med väggkontakter för att ladda datorn och USB-uttag för att ladda mobilen, och varje skrivbordsplats har förutom två skärmar, tangentbord och mus, en universaldocka som du kan koppla in vilken dator som helst till skärmarna med via USB. Grymt smidigt.

Ett vanligt landskapskluster. Eller ja, inte helt vanligt. Det närmast kameran har ett löparband under sig så man kan gå samtidigt som man jobbar. Det finns ett sånt på varje plan och ett likadant fast med en motionscykel istället.

Och vill man ha lite lugn och ro kan man förpuppa sig i en fåtölj med tillhörande bord (höj-och sänkbart) en stund.

I den här satt jag hela eftermiddagen igår. Jag läste text på datorn och gjorde anteckningar i en bok samtidigt om det jag läste. Det här är i lugn zon så det var tyst och stilla.

I de lugna och tysta zonerna tycker jag mig ha märkt att färgerna är mer dämpade; går mot grönt, grönbeige, gulbruna färgskalor, medan mellanzonen och den aktiva zonen oftast (alltid?) går i rostfärgat och marinblått.

Det är himla smakfullt gjort och det är jättesnyggt. Det runda klotet i bilden till höger är en sittpuff.

Tänkt för kortare grupparbeten, ligger i aktiv zon förstås, och har en TV-skärm och whiteboard vid sig. Barstolarna var faktiskt sköna att sitta i, det tycker jag inte såna brukar vara
Andra varianter på möblemang i aktiv zon; amfi och arbetsbord att tex rulla ut ritningar på
Diverse typer av sittgrupper
En annan variant. Här ska det slingra sig växter så småningom tydligen. Får se vad det blir av det.

Kort sagt tycker jag det är så himla fint och fräscht, och jag trivs med att gå till den arbetsplatsen varje dag. Jag vet att en del sliter med att inte ha sin egen arbetsplats och sina egna pärmar, men för den roll jag har passar det perfekt, även om jag förstår att dom tekniska specialisterna till exempel har det jobbigt när dom inte kan ha sin referenslitteratur nära till hands.

Vi får väl se hur det går till sig med tiden.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.