Inte så star struck längre

2014-08-19 Oslo Militære Samfund
Oslo Militære Samfund

Det gick fort över. Liksom mitt efterlängtade bladvänderi. Det visade sig nämligen direkt att alla noter för pianisten bara var tvåsidiga, så han behövde ingen hjälp. Ett stycke var längre, men där var det så mycket inlagda hopp hit och dit så han tyckte det var enklast att vända själv eftersom han hade relativt god tid dessutom.

Jaha.

Konserten var i Oslo Militære Samfunds lokaler, mitt i centrum i en stadsdel som heter Kvadraturen. Det är det gamla, ursprungliga Oslo efter att stan vällde ut utanför Akershus Festning och behövde lite mer plats. Jag hade en kollega på mitt förra jobb som var i 70-årsåldern, och hans pappa var född på en tid då det räknades som att man var ifrån ”stan” (Kristiania/Christiania) om man var ifrån det som idag kallas Kvadraturen, annars var man en lantis.

Iallafall, Kvadraturen är ett väldigt fint gammalt område med mycket historia förstås, kolla gärna in stadsantikvariens fina interaktiva sida för att få med det historiska, och kom sen och se dagens verklighet med gamla tegelhus blandat med toppmoderna hus, parkeringsgarage och prostituerade. En fin mix, något för alla.

Det var en ganska liten konsertsal, bara drygt 90 personer fick plats eftersom alla skulle sitta vid bord och äta lunch, plus att det här var Arve Tellefsens enda framträdande som musiker under festivalen. Ergo var det proppfullt och dom fick öppna upp till soffområdet utanför själva salen. Fint med mycket folk tycker jag; hellre proppfullt i en liten lokal än ödsligt i en stor.

2014-08-19 Lunsjkonsert

De i publikgruppen var redan ganska många och konsertgruppen hade lite att göra och räckte med en person. Alltså var jag över helt plötsligt. Men eftersom jag redan var där passade jag på att kolla lite vad en Konsertansvarig gör (det ska jag vara på fredag och lördag) och så naturligtvis sitta i publiken och höra en fin konsert.

Knut Buen i ett annat sammanhang. Bilden är från TelemarksAvisen och jag har inte bett om tillstånd att använda den , men hoppas på nåd eftersom den är snart tio år gammal...
Knut Buen i ett annat sammanhang. Bilden är från TelemarksAvisen och jag har inte bett om tillstånd att använda den, men hoppas på nåd eftersom den är snart tio år gammal…

Arve Tellefsen, vad kan man säga, han bara är bra så enkelt är det. Och han levererar och är en god presentatör mellan styckena, han ramar in verken fint och får det till en historia. Pianisten var Ole Christian Haagenrud som gick på musikhögskolan här i stan, duktig såklart, men den stora upptäckten för mig var Knut Buen.

Jag har aldrig varit något fan av folkmusik; jag tycker mest det är ett himla gnäll och gnet. Men jag har ändrat mig. Eller, okej inte ändrat mig helt, jag tycker fortfarande att det mesta jag någonsin hört är gnäll och gnet, men Knut visade på något annat. Han…äh jag vet inte, men jag antar att han bara är så himla duktig på hardingfela (en åttasträngad fiol med fyra vanliga och fyra resonanssträngar som ger en fantastisk klang) och styckena han valt och det han berättade om dom och på samma sätt som Tellefsen vävde ihop det till en historia….

Ja han fick mig att bli väldigt nyfiken på den norska folkmusiken. Goddamn, om han fick MIG att visa intresse för folkmusik, då är det ett gott betyg alltså… Jag är liksom fortfarande lite skärrad över att jag tyckte det var så bra.

Så nu ska vi kolla Spotify och YouTube efter Knut Buen och sen välja någon av alla de furton skivor han gett ut för att snöa in lite mer. Och så ska jag läsa mer om Myllarguten och Ole Bull.

Nya världar öppnar sig och jag välkomnar dom med öppna armar (oh så poetiskt, eller hur?!).

Efter konserten var det ett raskt uppvaknande och tillbaka till verkligheten med jobbmöte på Tjuvholmen. Tvära kast.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.