Går Jorden under om en knölval ramlar ner?

Tjohooo jag flyyyger!
Tjohooo jag flyyyger!

Om ett järnföremål stort som en knölval dimper ner på stenunderlag med en nedslagsvinkel av 90 grader mot ytan i en hastighet av 55 km/s krossas glasrutorna i fönstren på 1 km avstånd från nedslagsplatsen. Ca 33 sekunder efter nedslaget kommer det en vind farande i ca 28 m/s och det frigörs energi motsvarande ca 4 Megaton TNT.

Som gjort för att börja skriva en katastrofroman va? För mitt inre ser jag den där stackars knölvalen (i järn förvisso, men iallafall…) som far ner mot jordens yta och undrar vad f-n det var som hände och så börjar jag skratta bara av det, så det blir nog ingen katastrofroman med det scenariot kanske. Inte av mig iallafall.

Purdue University i Indiana har gjort en underbar simulator för alla som väntar på jordens undergång genom objekt i rymden. I den kan du sätta värden på ett antal parametrar och få veta hur stor ödeläggelse det blir, beskrivning av kratern efter nedslaget, eventuell tsunamivåg som sätts i rörelse och en massa annat skojigt värt att veta (?).

http://www.purdue.edu/impactearth/
http://www.purdue.edu/impactearth/

Purdue 1, storlekOch det behöver inte vara så komplicerat, för det finns förinställda alternativ. Ifall det känns svårt att relatera till 500 meter eller för den skull 18 kilometer, så finns det förinställda val som tex en skolbuss, Empire State Building, London eller varför inte se vad som händer om ett objekt i samma storlek som månen kraschar in i Jorden?

Så väljer du densitet hos föremålet, nedslagsvinkel och -hastighet, samt i vilken typ av material den slår ner i. Sist av allt väljer du avstånd; hur långt från nedslagets centrum vill du veta skadegörelsen?

Medan Calculate Impact jobbar visas en liten film av hur ”ditt” objekt dalar ner mot Jorden. Spoiler-alert; Den slår alltid ner i vad som ser ut att vara New York – var annars? Katastrofernas centrum, om man får tro filmindustrin…

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.