Fotobok

Ja jag har satt igång ett dokumentationsprojekt över allt jag har sytt. Inte så att det saknas dokumentation, men den är inte riktigt så som jag vill ha den. Så det är väl inte ett dokumentationsprojekt, men mer en strukturering av existerande dokumentation.

Numrering, bloggHelt sedan jag började sy kläder 1998 har jag numrerat allt jag gjort. Okej, allt har inte fått ett nummer insytt, men de flesta har fått, och allt är iallafall registrerat. Om inte med nummer i sig eller kanske inte ens ett foto, så iallafall med ett blad i en pärm med en tyglapp fasthäftad på baksidan och en beskrivning av vilket mönster som använts och kanske en not om vad det gjordes till för tillfälle.

Från början hade jag uppsydda namnlappar som jag beställde hos Knapp-Karlsson och som jag satte i varje plagg. Det kändes stort att köpa sånt – på riktigt liksom. Numreringen gjorde jag för hand med en lite tjockare sytråd jag hade.

När jag köpte broderimaskin blev det lite annorlunda, och jag har ibland gjort en grej av att göra synlig numrering. Som i min ullfordrade regnrock till exempel.

20140829_103358Tygprover och bilder sparade jag länge i svarta A5-pärmar, helt upp till nr 59. Då hade det hunnit gå nästan sex år sen jag började, och jag tyckte jag ville ha något lite finare att spara det i, och det blev större bok (fotoalbum egentligen) i vackert grön väv.

Men nu är tiden kommen för att göra det till något mer ordnat, något mer bestående. Framför allt något man kan göra digitalt med bilder. För let’s face it, jag går inte och fixar en färgutskrift av ett digitalt foto för att klistra in i min pärm. Och det gör att dokumentationen blir bristfällig helt i onödan för allt finns ju där.

Så nu har jag äntligen startat med min fotobok över syprojekt.

Eller, det blir tre stycken rättare sagt; 1-99, 100-199 och 200-299. Det är ju ganska långt kvar till 299 eftersom jag precis tippat över 200, men jag känner mig ganska trygg i att det blir 299 så småningom. Statistiken säger 13 produktioner om året, så då bör jag ha nästa bok klar om….sex år. Och det förutsätter en produktion på drygt en i månaden. Får nog börja göra dukar eller nåt om det ska upprätthållas.

Men nu gäller det de två första böckerna, och där ser det ut så här:

Jag gör fotobok

Dvs en massa bilder inne än så länge men ingen text, ingen layout att tala om, och framför allt ingen röd tråd genom boken. Röd tråd…där kom väl en idé på layout va?

Hoppas skicka den till tryck om någon vecka eller så. Ett ex, bara för det egna minnet.

Eller snarare för det man glömt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.