Typiskt norskt?

2015-10-26 08.17.25Den här listan fanns på Aktivitetsskolen (=fritids) en morgon. Den är sammansatt av barnen på Ruseløkka Skole, en skola med jag vet inte hur många nationaliteter, och dom om några är väl rätt personer att försöka identifiera vad som är typiskt norskt.

Som invandrare själv ser jag att det är en del igenkänning på listan. Vi tar det från A till Å  – ja för här är inte Ö sista bokstav, utan Å. Sverige och Norge har för att göra det lite extra opraktiskt valt att kasta om de tre sista bokstäverna i alfabetet. Lite opraktiskt av oss.

Akebrett (=pulka) ska åkas i ur och skur så länge det är snö på backen

Bunad – dessa underbart vackra folkdräkter (ja på svenska heter det folkdräkt, även om en bunad i Norge har högre status än folkdräkten)

Carl Johans gate – hmmm njaaa….tror dom menar Karl Johan, så den föll väl just där

Dugnad – aaahh till och med barnen har plockat upp konceptet dugnad, trots att de själva väl inte varit så utsatta för det. Än. Dugnad innebär att vuxna människor som redan är utarbetade efter arbetsdagen ska stå kvällar och helger och jobba gratis för något. Baka kakor, sälja korv till korpset, reparera cykelskjulet i bostadsrättsföreningen, eller….ja varför inte bygga en väg. Gratis arbetskraft är gott. NAV (försäkringskassan) betalar sjukskrivningarna som kommer efter att alla sitter fast i frivillighetsträsket.

Elg – Älg alltså

fårikål
Får i kål. Bild från http://www.matprat.no/oppskrifter/tradisjon/farikal/ där du också hittar recept. Yum!

Fjell, Fårikål, Fjord och Fjøsnisse – Ja fjell (berg) och fjord är väl typiskt norskt, även om fjordarna skapades av Slartibartfast. Fårikål är en maträtt bestående av lammkött och vitkål. Det är inte kålpudding, utan friskt och fräscht , och rätt lagat är det underbart gott. Det äts under en bestämd period på året. Gissar att det är ganska snart, innan fjøsnissen kommer ut ur stugorna och börjar fixa inför julen.

Getost – ja det är så typiskt norskt att någon (Tine?) en period hade banners i ankomsthallen på Gardermoen som sa ”Velkommen til brunostens land” Hurra säger några, brr säger andra. Att det är en speciell smak behöver man inte diskutera vidare.

Hytte – Ja visst har man hytte (stuga). En i fjällen och en vid havet. End of discussion.

Isbré – Glaciär alltså. Bör bestigas några gånger för att man ska kunna säga att man har varit meeed. Jag har bara gjort det en gång, så jag räknas nog inte.

Jarlsbergsost – I Norge finns det tre sorters ost; Gulost, Brunost och Hvitost (jo det är sant). Innanför dessa kategorier finns det lite att välja på. Jarlsberg är en av de tre ostarna som finns i kategorin Gulost. Den andra är Norvegia och den tredje är….nä det är nog bara två ja. Det är lätt att handla ost här. Eller svårt, beroende på hur man ser det.

Kjøttkaker – Brrr om man inte gör sina egna. Vilket jag tror att de flesta inte gör

675px-Cheese_planesLefse och lusekofte – Ja lusekofte behöver väl inte nämnas? Lefser är ett mjukt tunnbröd som man brer en blandning av smör och socker på och äter som fikabröd. Himla nyttigt. Men gott och en lifesaver för griniga barn.

Nøkken och nikkers – Näcken och knickers. Knickers som män har till sin bunad alltså. Varför Näcken är typisk norsk vet jag inte riktigt. Nakenheten? Men han sitter ju i svenska bäckar och gnider också, så…

Ostehøvel – Osthyvel. Jag har alltid trott att den var en svensk uppfinning och har smågrälat lite om det där med norska vänner. Men jag får ge mig, för Wikipedia har alltid rätt och där står det att det var en norsk möbelsnickare som kom på det och tog patent.

Den utmärkta bilden kommer från www.turvogn.no
Den utmärkta bilden kommer från http://www.turvogn.no

Pølse i lompe – Ja här är återigen något jag sliter med att ta till mig (ref dugnad och ostutbudet). Korv som man inte äter som den är eller i bröd, utan med en liten tunn brödbit (lompe) runt. Jag tycker själv att brödet smakar väldigt pepprigt, torrt och lite pappersaktigt, men ungarna älskar det så det är nog mest en vanesak. Som så mycket annat.

Q-melk – Uttalas Kumelk, alltså Komjölk. Mycket vitsigt av den största konkurrenten till Tine (=Arlas motsvarighet)

Ryggsekk – Ut på tur, aldri sur

Strikkelue, Sparkstøtting, Ski – Det är inte så mycket att säga, folket älskar vintern så är det bara

Troll, Toddy, Tur i Marka – Troll och toddy vet jag lite om, men KLART att man går på tur. Med sin Ryggsekk och äter Pølse i lompe. Man har på sig sina Ullvotter och äter Vaffel (våfflor, Norges nationalrätt, gärna med brunost på!)

Ytringsfrihet o Være god är fina saker att ha med på listan och som man är glad över att ha.

Fina barn va som lyckas pricka in det så bra?!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.