Dag 13, Guyabo-monumentet arkeologisk site

Även här i Turrialba-San Antonio-området finns det en del att se. Bland annat finns Guyabo-monumentet, en arkeologisk plats där man tror att människor har bott i en tidsperiod av 2400 år, från 1000 fKr till 1400 eKr och man vet inte riktigt varför livet där plötsligt upphörde.

Iallafall är det en fint restaurerad plats och det är absolut värt ett besök.

Den upphöjda stenhögen i mitten tror man var hövdingens boning, för den ligger vid änden av en bred gata och är mer upphöjd än de andra runda plattformarna.

Dom kunde verkligen bygga också; långa trappor som det ska ta tid att gå uppför så man hinner känna att man är i underläge.

Nu är inte ljusförhållandena de allra bästa i bilden, men det är en lång trappa med djupa trappsteg så det tar en stund att gå uppför. På sidorna finns plattformar där man tror att ”mottagningskommittén” har stått, eller iallafall någon som frågade vem man var, vad man hade för ärende och kanske tog lite betalt för att m

 

an skulle få komma in i staden.

Rakt fram uppför trappan är en lång och väldigt bred gata som leder fram till det man tror var hövdigens hydda. Och det var kanske dit man ville om man hade ett ärende i staden.

Jag kan tänka mig att det finns en poäng i att trappan, gatan och hövdingens plattform alla ligger i linje med bergstoppen i fjärran, och att det skulle ge en extra dos ödmjukhet för de som kom. Vi människor gillar ju att förminska varandra och därigenom känna makt, så varför inte?

Många fina blommor fanns det också för den som tittade, vilket jag gjorde.

En fin förmiddag på monumentet innan det var dags att åka hem.

Jo! En sengångare fick vi också se uppe i ett träd när vi kom på morgonen. Men där kan man lugnt snacka dåliga ljusförhållanden, så det var helt meningslöst att försöka ta en bild. Den får finnas i minnet.

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.