Det är äntligen dags för operation

När de flesta på fredagsmorgonen börjar fundera på om dom ens ska gå upp, sitter jag redan på en spårvagn på väg till Art Clinic på Göteborgsvägen i Mölndal. Härligt doftande av klorhexidin efter skrubben innan läggdags kvällen innan och den sista på morgonen innan jag på fastande mage går hemifrån.

Jag ska påbörja den årslånga processen för att få ett nytt bröst, ett implantat. Och med tanke på hur mycket jag längtat och hur länge jag väntat är det märkligt att jag nästan ångrar mig nu när det är så nära.

Imorgon ska dom sätta in en sorts påse som sen fylls på med jämna mellanrum tills storleken på det nya bröstet är lik det gamla (det får väl ändå ses som en slags framgångsfaktor att dom är lika stora). Men med tanke på att huden där jag en gång hade ett bröst numera är platt och dessutom har ett långt ärr tvärsöver, kan jag livligt föreställa mig hur det att strama varje gång jag varit och fyllt på den lilla påsen.

Efter operationen imorgon får jag morfintabletter att hämta på recept eftersom det är ”mycket vanligt med starka smärtor”. Första gången jag får morfin vad jag vet, men anledningen till det känns inte så kul. Jag är ganska nervös faktiskt.

Men jag har en prioriteringslista på vad som är viktigast:

 1. Att jag kommer levande därifrån (jag tar ingenting för givet längre)
 2. Att narkosen tar, dvs att jag blir bedövad (har blivit opererad utan smärtstillande en gång, inte att rekommendera)
 3. Att smärtorna är hanterbara och att morfinet gör susen
 4. Att det inte blir infektioner (jepp, jag får antibiotika också)
 5. Att bröstet med tiden blir likt det andra

Sjukskriven i minst två veckor, kanske mer…

Livet.

5 kommentarer

 1. Takk for nok en tankevekkende komnentar fra deg om livet som brystkreftpasient/operert. Jeg må berømme deg for din styrke og den åpenhjertige måten du deler dine tanker på. Lykke til videre, dette fikser du, Pernilla!

  • Tack Morten. Det är en svårbegriplig situation att befinna sig i, det här. Det känns väldigt konstigt när sådant som alltid händer andra plötsligt händer en själv. Man är liksom fången i sin egen kropp, kan inte fly, det finns bara en väg – igenom, inte förbi.
   Kaffe någon gång? 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.