Nationaldagsfirande i Oslo

Voksenåsen konferanshotell. Sveriges vackraste utsikt.

Traditionsenligt firas nationaldagen på Voksenåsen, på toppen av Oslo. Det har kallats Sveriges vackraste utsikt, med all rätt. Det är nämligen svensk mark och hotellet är i svenska statens ägo.

1955 när man fortfarande var av uppfattningen att Sverige bara hade varit snälla och mjuka mot Norge under andra världskriget, beslöt man att ge 30 000 kvm mark på toppen av Oslo

…”for å uttrykke sin dypeste takknemlighet til sitt svenske broderfolk for hjelpen under de tøffeste krigstider”… ”Midt i frodig skog, vil eiendommmen være utenfor allfarvei, men allikevel i hjertet av Norges hovedstad. Svenske kvinner og menn som bor i Norge vil kunne erfare det norske landskap og kultur”

sa man. Och varje år samlas ett antal svenska i Norge boende kvinnor och män på Voksenåsen den 6 juni och njuter av utsikten och den goda maten. (Just den sistnämda var väl helt ärligt av lite blandad kvalitet just igår, men strunt i det.) Det var Chalmersska Ingenjörsföreningen Norge som hade sommarfest, och 33 glada gamänger sjöng allehanda sånger i traditionsrik stil.

Det är oklart om man diskuterar att ta tillbaka gåvan nu när krigshistorien skrivits om lite till Sveriges nackdel, så vi får passa på och njuta av det så länge det varar. Nästa gång någon kommer och hälsar på mig här i Oslo lovar jag att ta med vederbörande upp dit, för det är värt ett besök!

Och det bästa: Man tar tunnelbanan dit!

Man ser hela Oslo uppifrån Voksenåsen. Underbart att sitta på terrassen med ett glas vin och njuta.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.