Att acklimatisera sig

Visst var det (alltför) tufft att (nästan) gå Skåla Opp i helgen som var, men det GÅR inte att bo i Norge och vara socialt accepterad utan att man går på tur, så därför får man inte ge upp bara för att man har lite motgångar.

Eller, man behöver inte nödvändigtvis bevisa att man går på tur, men det är helt klart ett plus i kanten att säga att man varit på den och den toppen, att kunna säga ”Jotunheimen”, ”Jostedalsbreen” och ”gå från hytte till hytte” och verka som att man vet vad man pratar om. Man ska gärna kunna ge tips på fina turer i Rondane nationalpark och ha klippkort på Haukeliseteren. För att inte tala om att känna till nuvarande snödjup i Røldal, när det senast snöade på vissa platser, vilka skidområden som är öppna och om vägarna är farbara dit (jo för man stänger vägarna ibland när naturen kommer i vägen).

Så jag gör ett nytt försök – jag menar, nu kan jag ju både säga ”Stryn” och ”Skåla Opp” helt naturligt och jag vet dessutom var Lom och Otta ligger, dessa knutpunkter mellan Rondane och Jotunheimen (se, visst går det bra?!), och har för avsikt att lägga till ett nytt ord i min vokabulär:

GALDHØPIGGEN

Jag kan säga det som i ”Norges högsta berg” och numera ingår det i mitt begrepp om ”Jotunheimen”, men efter helgen hoppas jag kunna säga det på ytterligare ett sätt; ”Been there!”. På fredag åker vi på avdelningsresa (jag fick följa med trots att jag har sagt upp mig) med ett späckat program; på fredag till Lillehammer (ja ni vet, där OS hölls förr i tiden en gång) för att åka hjulbob i vad jag förstår den riktiga OS-bobbanan, på lördag går vi upp Galdhøpiggen, ”Norges tak”, och på söndag är det rafting i Sjoa. Så nog kommer jag utöka min inhemska vokabulär betänkligt?

För den som inte vet var allt det här är någonstans så ser fredagens rutt ut så här:

Den uppmärksamme ser att Lillehammer fortfarande har OS-ringarna som sin symbol, och det har även alla kommuner runt omkring. Det säger inte ”Wow vi är i LILLEHAMMER” till mig, utan snarare ”Vi hade OS 1994 och inget har hänt sen dess”. Det har säkert hänt en massa i Lillehammer sedan 1994 men det kanske inte finns något kort och klatschigt sätt att visa det på, vad vet jag.

Anyway, att åka hjulbob i Lillehammers olymiska park ska bli askul, se bara

Galet coolt!! Sen vidare till middag och övernattning på Røysheim Hotell og Skysstasjon.

Lördagens tur är kortare rent milmässigt och ser i stort sett ut så här: Topptur till Galdhøpiggen från Juvasshytta, och jag är skiträdd (men se va många nya ord jag kan!).

För att vara lite förberedd har jag sett på höjdkartan. Ganska mycket också.

Över en glaciär en bit och sen brant. Brant. Detta ord som får mig att tänka på Skåla… Men höjdkartan är faktiskt inte så skräckinjagande, se bara

Det är de sista 5-700 längdmetrarna som ser riktigt blodiga ut.

Men Skåla ser ut så här:

Bilden är från arrangören, Skåla Opp La Sportiva

Där var det brant hela tiden. Plus att Skåla är 3 km längre. Så, det borde vara möjligt att gå 600 höjdmeter på 5 km om man har klarat 1350 höjdmeter på 6 km, right? Ja och sen ner igen då förstås.

Jag får tänka på värdet i att kunna säga Galdhøpiggen och verka insatt (kallar man det Galdis kanske om man är en i gänget?). Ännu bättre om jag faktiskt ÄR insatt när jag säger det också. Jag får satsa på det.

Dagen efter är det forsränning. Det blir lätt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.