Mamma in i 2000-talet

Precis som jag har min mamma blivit såld på det här med att leta små och stora plastburkar på mer eller mindre otillgängliga ställen runt om i världen (well, bara Europa än så länge då…), och som mjukstart rådde jag henne att köpa en Garmin eTrex H. Ingen jätteinvestering, inte så jätteavancerad produkt men vad jag har förstått av recensioner och omdömen en mycket stabil GPS som folk har i evigheter bara för att den är så himla bra.

Det är den säkert också, bara det att den är så l**vla svår att förstå sig på! Jag tycker själv i all begränsad ödmjukhet att jag är ganska tekniskt driven på användarsidan när det gäller gadgets av olika slag, men den där prylen kunde jag bara inte förstå mig på. Maken till dåligt användargränssnitt får man leta efter. Att föra över punkter från dator till enhet visade sig i det närmaste omöjligt, bland annat för att det inte följde med en synkkabel när man köpte den (USELT Garmin!!) och det var i princip omöjligt att få tag en helt vanlig kabel som för över data från datorn (USB) till eTrexen (magisk kontakt som jag aldrig sett förut). Allt vi hittade var en variant där man måste gå via en sån koppling som projektorer har…

Egen märklig kontakt att sätta i enheten och sen en…ja en projektorkontakt som är en hona och därmed behöver en hane att fästa i. Mind you att honan sitter i datorn också, så du behöver alltså en hane-hane-koppling. Finns det ens?!

Tillslut hittade vi rätt kabel iallafall men vi fick det inte att funka ändå. Och inte har man nån karta heller…Skitprodukt, vad du än gör, KÖP INTE GARMIN ETREX H!!

Så bestämde jag mig för att köpa en tablet till mamma. Mobiler har för små skärmar och man behöver inte kunna ringa med den tycker mamma. Okej. Vi landade på 7″ som en bra storlek. Eftersom jag själv är Android-människa och aktar mig för iOS så kan jag inte rekommendera iOS även om det hade funnits 7″ iPad, vilket det ju inte gör. Och mitt favoritskattjaktsprogram Locus finns inte heller för iOS så då är jag ute på hal is. Därmed inte sagt att det inte finns lika bra och säkert bättre program för iOS, men det finns ju en trygghet i att ha ett bra program som man kan, och Locus börjar jag kunna nu.

Sagt och gjort, jag köpte mamma en Samsung Galaxy GT-3100 med 3G, hade den själv i en vecka under semestern för att köra igång den och installera det jag trodde hon behövde/ville ha, och sen var det överlämning.

En övningsdag fick vi tillsammans för att träna på Locus, och det var dessutom dagen för ett fint event i Stråtjära så det var ju lämpligt. Mamma fick visa vägen på alla detaljnivåer och navigera sig runt i programmet och visa oss helt fram till varje mål vi hade, och det gick riktigt bra. Med beröm godkänt! Nu när pekfingernageln enligt egen utsago är avklippt går det säkert ännu bättre 🙂

Så här glad är man när man har gått från eTrex H till Galaxy Tab 7″:

Nu är den helt i mammas våld och jag tror det går ganska bra, iallafall av vad jag hör av rapporter från henne. Hon är ute och jagar med Anci som är lite tech savvy och det är supert. Som Alex o Vickan sa; Nu är mamma inne i 2000-talet.

4 kommentarer

    • Ja nej fy fan gr inte det. Kp en nyare modell i s fall och inte en H. Dom som har frgskrm och karta tror jag r bttre och dom kostar inte s mycket mer heller, kolla in dom. Jag neggar inte eTrex generellt, bara den jag fick mamma att kpa… :S

  1. Jag kan säga det igen Pernilla: du kommer att ångra att du gav mig Sammy Samsung. Du kommer att tröttna på att jag ringer stup i kvarten när jag kört fast och vill ha support ….. och jag blir väldigt glad varje gång jag lyckas övermanna honom utan att ringa dig – det händer faktiskt också!

    • Jag kommer aldrig att ngra mig, ring hur mycket du vill! Jag rknar med att du efterhand lr dig mer och mer och vermannar honom oftare och oftare. Det brukar ge mersmak nr man frstr sig p dom. Du ska bara fixa en fungerande 3G-koppling ocks, sen r du all set. D har du mail, blogg, tidningar, bcker….rubbet p en liten skrm i handvskan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.