Det regnar

Och när det regnar mitt i sommaren under semestern när man inte är i sitt vanliga hem, får man den där chansen att göra eller läsa något man inte vanligtvis gör. Man bläddrar i gamla tidningar (tråkigt) eller som i det här fallet, gamla böcker. Svärföräldrarna har rensat ur gamla matlagnings-och hushållsböcker som ligger i en hög i ”vårt” hus.

Jag kastar mig över högen, och sätter tänderna i den här: Kokfrun – Husmanskost och Kalasmat, av Johanna Holmqvist

image

Femte tillökade upplagan, mind you, från 1927.
Språket är förstås lite gammaldags, men ändå lättsamt, och det är himla kul att läsa de detaljerade instruktioner för hur husmodern ska rengöra den elektroniska spisen (till skillnad från den ”Moderna gasspisen med termostat”): Värmeplattan skall hållas metalliskt ren, emedan även den minsta förorening betydligt fördröjer uppkokningen. Om något vid överkokning fastnat på plattan, avborstas densamma med stålborsten.

Den elektriska spisen var förstås en modernitet, och har fått ett helt kapitel för att säkra att husmodern inte förstör något och håller den ren så som den förtjänar.

Men det mesta i boken är förstås aktuellt än idag, och det är det som gör att det är kul och intressant att läsa. En massa bra matlagningsknep för hur man räddar mat som gått förlorad i tillagningen eller andra fiffiga saker. Och eftersom de flesta av oss (japp, jag generaliserar, eat me) inte längre kan såna här saker och jag tycker dom är bra att kunna, tänkte jag dela med mig av små husmorsknep från Kokfrun.

Så stay tuned.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.