Att rädda en vidbränd stek

image ”Den svarta skorpan måste först skäras bort, varefter steken lägges i kokande vatten, där den får långsamt koka i 10-15 minuter. Skulle vattnet färgas mörkt, måste det ersättas med friskt kokhett vatten. Genom denna kokning avlägsnas den vidbrända smaken. Därefter fräser man upp litet smör i stekugnen, lägger i steken och slår över den litet kokhett vatten, vari man upplöst en tesked köttextrakt, och steker den färdig. Smaken har efter denna behandling knappast lidit något, och det skall en särskilt fin gom till för att kunna upptäcka något spår efter missödet.” Särskilt fin gom alltså. Och var man idag får tag i köttextrakt (och vad det egentligen är för något) förtäljer inte historien.

En reaktion till “Att rädda en vidbränd stek

  1. Vilken underbar bok. Minns boken vi hittade i huset vi hyrde i Värmland för mer än tio år sedan, husmoderns hjälpreda (eller något sådant) från 1940-talet, underbar. Gissar att köttextrakt är (eller kan ersättas med) buljong eller fond.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.