Jag läser om spänningshuvudvärk

Innan semestern hade jag en del ont i huvudet, och så fort jag kom hem igen efter semestern började huvudvärken igen. När den pågår kontinuerligt så slutar man tänka på det efter ett tag, men när det kommer så plötsligt och så rutinmässigt bara så där en dag så blir det nästan outhärdligt.

Jag hade nästan vant mig vid att vakna med huvudvärk, men nu känns det som att jag inte klarar av det. Jag är ovan.

Och det är bra, det var bra att ha semester och känna på ett liv utan huvudvärk, för annars gör man inget åt det. Nu har jag redan varit hos optikern och för 595 glada kronor fått veta att min syn har blivit något försämrad (ytterligare 0,25 i den riktning jag redan är på väg vilken det nu är, plus eller minus) men att det inte är tillräckligt mycket att det ska vara värt att varken kosta på sig nya glasögon eller att jag ska få huvudvärk på grund av synen.

Så när jag vaknade med huvudvärk idag igen tog jag en huvudvärkstablett och åkte till jobbet där jag började googla huvudvärk.

Först kronisk, och där får jag veta det här (Huvudvärksförbundet):

Kronisk huvudvärk av spänningstyp (Transformerad HST)
Huvudvärken varar i minst 15 dagar per månad i minst 6 månader. Smärtan är pressande/tryckande (icke pulserande) eller åtstramande i med en mild till medelsvår intensitet.

Huvudvärken är bilateral hos en majoritet av patienterna och värken blir inte sämre av vanlig fysisk aktivitet. Illamående samt ljus- och ljudkänslighet kan förekomma.

Huvudvärken uppträder i samband med stress eller andra känslomässiga faktorer, till exempel arbetskonflikt, problem i familjen, sorg eller depression men även vid dålig hållning, dålig belysning eller spända muskler som också kan orsaka huvudvärken.

Stress…känslomässiga faktorer…ja och så dålig hållning förstås, det har jag ju alltid haft. Eftersom det dom beskriver är av spänningstyp (vilket är ljuv musik i mina öron, jag är mentalt redan inne på hjärntumör nämligen) kollar jag vidare på det, fortfarande hos Huvudvärksförbundet.

  • Nio av tio kvinnor har någon gång haft spänningshuvudvärk
  • Vanlig bland barn och ungdomar (Adam har ibland haft huvudvärk, hmmm…)
  • Spänningshuvudvärk är en molande eller tryckande huvudvärk som kommer smygande, blir starkare och försvinner långsamt – check!

Den vanligaste orsaken till spänningarna är stress av olika slag. Huvudvärken kan ses som kroppens signal på att man behöver lite lugn och ro. […] I dag tror forskarna att värken kan bero på en obalans mellan olika kemiska ämnen i hjärnan, bland annat serotonin. Det kan förklara varför kronisk värk av spänningstyp ibland åtföljs av koncentrations- och minnessvårigheter samt trötthet.

[…] Vid episodisk spänningshuvudvärk sitter värken i minst en halvtimme och högst en vecka för varje period med värk.

Koncentrations-och minnessvårigheter samt trötthet….jag nästan gråter av glädje…

Och värktabletter är fy fy, det kan det bli värre av och gå in i en annan och mer allvarlig typ av huvudvärk, och DET vill vi inte.

Så nu har jag en teori, får se vad jag gör med den…

4 reaktioner till “Jag läser om spänningshuvudvärk

  1. Vill du ha min teori? Här är den: sök läkarhjälp och framför allt sitt inte och googla på sjukdomar. Det blir ingenting bättre av. Tro mig, lyd mig!

  2. Håller med din mamma om både att söka läkarhjälp och att inte googla, sen kan det vara värt att testa medicinskyoga (utvecklat på Karolinska, finns i Oslo). Hoppas du hittar en bra lösning. Jag har jobbat fyra dagar efter semestern och vi kan väl säga som så att jag tyckte bättre om hur jag mådde i förra veckan, jag är ingen bra kontorsråtta.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.