Då ena sonen är väldigt förkyld samtidigt som han ska gå i simskola varje dag var jag tvungen att kolla om förkylningen på något vis påverkas av att han är i vattnet 15 minuter (när man skriver det så känns det rätt uppenbart att det inte har någon som helst påverkan, men när man tänker tanken är det inte lika självklart).
Men Google är min vän (och min ägare, lika bra att inse) och där hittar man snabbt lite svar på om man ska undvika bad när man är förkyld. Bland allehanda råd på familjeliv.se och liknande sajter som är fullständigt galna hittade jag något som var mycket roligare – en Gefle Dagblad-artikel från 2009!
Dom slog hål på en del sommarskrönor, så jag tyckte det var värt att dela:
- ”Bada inte när det är för kallt i vattnet – då blir du förkyld!”
Börje Svensson, familje- och chefsläkare vid Björksätra hälsocentral i Sandviken, svarar.
– Förkylningar kan bara uppstå i samband med virusinfektioner eller baciller. Under en långvarig och kraftig nedkylning skulle en förkylning lättare kunna utlösas, då kroppen hamnar i ett tillstånd som gör att vissa försvarsmekanismer blir sämre. Men korta bad i kallt vatten har ingen som helst betydelse.
2. ”Kalla och våta badbyxor kan orsaka urinvägsinfektion.”
– Man får inte urinvägsinfektion av att bli kall. Däremot gör kyla att känsliga personer lätt får ökade trängningar som kan ge upphov till lite sveda när de kissar, säger Börje Svensson.
3. ”En söndertuggad sockerbit lindrar getingsticket.”
– All hudstimulans, som när man blåser eller kyler ned, lindrar smärta. Men jag kan inte tänka mig att själva sockret skulle ha en positiv inverkan, säger Börje Svensson
4. ”Äter du sent på kvällen så blir du tjock.”
– Fet mat under kväll- och nattetid påverkar inte vikten om det inte handlar om ett extra mål. Det är den totala mängden mat som spelar roll. Inte när på dygnet den äts, säger Börje Svensson.
5. ”Om man sover ute en natt så blir man immun mot myggor!”
Gunnar Ärnström, myggexpert och före detta ansvarig för biologisk myggbekämpning vid Nedre Dalälven, svarar:
– Den som vistas mycket bland mygg blir mindre biten med tiden. Människokroppen utvecklar resistens mot sticken men bara en natt känns som för kort tid och jag tror inte man kan bli fullständigt immun.
6. ”Nudda inte humlan – den bränns!”
Göran Sjöberg, insektskännare och ordförande i Gästriklands entomologiska förening, svarar:
– Humlan, som är så len och mjuk? Hur skulle den kunna brännas? Jag brukar klappa humlor på ängen ibland och kan intyga att de inte bränns. Däremot kan de likt getingar stickas om kläms eller känner sig hotade. Ofta upplevs ett humlestick som kraftigare med högre smärta.
7. ”Tvestjärtar kryper gärna in i öronen.”
– Tvestjärtar tycker förvisso om att vistas på fuktiga ställen så det är inte en omöjlighet. Men de är inte mer intresserade av öron än andra insekter. Om en tvestjärt nu skulle krypa in så kommer den ut direkt och man behöver inte vara rädd för klon där bak. Den använder tvestjärten endast för att rätta till sina vingar, inte som ett vapen för att försvara sig, säger Göran Sjöberg.
8. ”Det nappar bättre när det regnar.”
Bernt Moberg, sportfiskeexpert och fiskeskribent i GD, svarar:
– Generellt är fiskarna skygga varelser som är svåra att lura. En del påstår att fiskarna släpper på skyggheten när det är mulet och lite mörkare. Regn bildar som ett tak på sjö- eller havsytan vilket skulle kunna upplevas som trygghet åt fiskarna. Men under de åren som jag har fiskat har jag inte märkt någon större skillnad mellan solsken och regn.
9. ”… men det nappar inte alls när det åskar.”
– En stor anledning till att låta bli fisket när det åskar är risken att bli träffad av blixten. Ett högt fiskespö är inte sällan den högsta punkten. Det finns till och med spön som har varningstexter om att de är strömförande. Men jag tror inte fiskarna hugger mindre bara för att det blixtrar och dundrar, säger Bernt Moberg.